visar: arkiv för oktober 2012

tisdag 23 oktober

Japan vill inte förbjuda kärnvapen

 

Japans regering meddelade i måndags att den inte kommer att ansluta sig till ett förslag att göra kärnvapen olagliga. Det är en kommitté i FN, ledd av Schweiz och Norge och med fjorton andra medlemmar, som på det viset vill försöka befria världen från kärnvapenhotet.

Beslutet att Japan inte ska delta i ansträngningarna har väckt stor uppmärksamhet i Japan. Det är ju det enda land i världen som har utsatts för kärnvapenattack. I andra världskrigets slutskede 1945 atombombades Hiroshima och Nagasaki.

Nästan hela Hiroshima utplånades och förödelsen i Nagasaki, där terrängen är bergigare, blev omfattande. Människor pulvriserades på ett ögonblick och hettan var så stark att huden smälte. De överlevande fick obeskrivliga skador, sådana som man aldrig tidigare hade sett och inte visste hur man skulle behandla. De som fortfarande lever har fått uppleva inte bara sjukdom utan också diskriminering.

Antikärnvapenrörelsen har sedan dess varit mycket stark i Japan. Japan införde också en informell regel som sa att inga kärnvapen skulle införas eller finnas på japansk mark och inga tillverkas.

Men Japan har också sedan förlusten i andra världskriget mot framför allt USA också amerikanska baser. Numera finns det omkring 50 000 amerikanska soldater stationerade i landet. Japan är säkerhetspolitiskt sett USA:s utpost mot Kina och Ryssland.

Med tiden har det också avslöjats att amerikanska kärnvapen har funnits på japanskt område, trots att det borde ha varit förbjudet.

Dessutom uppstår det emellanåt diskussioner om japanska kärnvapen. Japan har det tekniska kunnandet. Och även om det kan verka som en omöjlighet att ett land som verkligen vet vad kärnvapen innebär skulle skaffa sig sådana vapen, anser en del, främst högerpolitiker, att Japan borde ha dem. Orsaken är att man på det sättet skulle göra sig fri från beroendet av USA, bli vad man kallar ”ett normalt land” med helt eget försvar. Man brukar tala om att Japan skyddas av ett amerikanskt ”kärnvapenparaply”, något som sårar vissa japaners nationalkänsla.

Att Japan nu inte vill vara med i det internationella förslaget att försöka förbjuda kärnvapen har att göra med alla dessa faktorer, även om regeringen enbart pekar på relationerna med USA.

För alla som i 67 år har kämpat för att fasorna från Hiroshima och Nagasaki inte ska kunna drabba resten av världen är regeringens avståndstagande oacceptabelt. Det är också ett svek mot den pacifism som atombombningarna födde i Japan och som en stor del av japanerna tror på.

Permalänk

 
stäng