visar: arkiv för februari 2013

onsdag 13 februari

Japan-Nordkorea:Spiondrama komplikation

 

 

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömde naturligtvis Nordkoreas nya kärnvapentest, liksom snart sagt alla andra statsmän. Han vill ha strängare sanktioner tillsammans med bland andra Sydkorea och USA.

Men Japan har en särställning gentemot Nordkorea och inte bara för att det geografiska avståndet är litet.

På 1970-talet kidnappades flera japaner på ett sätt som verkar höra hemma i spionromaner. Unga människor som promenerade på stranden av huvudön Honshu försvann spårlöst.  Otroliga rykten gick om att de hade kidnappades av nordkoreanska båtar. Så småningom visade ryktena sig vara sanna: de befann sig i Nordkorea.

När det blev klarlagt hade de levt så länge där att en del hade familjer – medan andra sades ha avlidit. Efter utdragna förhandlingar lyckades Japan återbörda några till hemlandet. Hela sitt vuxna liv hade de levt i Nordkorea och det fanns de som ville stanna kvar. De hade fruar, män och barn där som inte skulle få flytta med. Det tror inte deras föräldrar och släkt hemma i Japan på. Japaner har en mycket stark känsla för att bo i hemlandet. Till en resande och flyttande själ som mig säger de ofta något medlidsamt och tycker det är synd om mig som inte ”får” vara i Sverige jämt.

Varför hade då de japanska ungdomarna kidnappats? Historien blev alltmera otrolig. Nordkorea ville skicka ut spioner i världen men de måste naturligtvis vara inkognito. Tanken var därför att de kidnappade japanerna skulle visa de blivande nordkoreanska spionerna hur en japan talar, uppför sig och lever så att dessa skulle kunna påstå sig vara japaner när de utförde  sina uppdrag.

En av dessa nordkoreanska spioner, en vacker ung kvinna, åkte fast i samband med ett internationellt flygkapardrama. Hon vidhöll i det längsta att hon var japan, och blev till en början trodd. Hon såg ju ut och uppförde sig som en japanska.

Japan håller fortfarande på att försöka få hem alla de kidnappade. I januari sa FN:s ansvariga för mänskliga rättigheter Navi Pillay att Nordkorea borde ställas till svars för brott mot mänskliga rättigheter. Nordkoreas självvalda isolering har ”gjort det möjligt för regeringen att behandla sina medborgare på ett sätt som borde vara otänkbart i det 21:a århundradet.” Men om projektet ska lyckas måste Japan med sina erfarenheter av kidnappningarna engagera sig, menade man på FN.

Det var ord som tilltalade många japaner. Den nya regeringen med Abe i spetsen, som valdes i december, sade sig stödja en undersökning inom ramarna för FN.

Kärnvapensprängningen den 10 februari försämrar Nordkoreas relationer med alla grannländer. Inga förhandlingar rörande någonting finns på bordet. Det gagnar kanske FN-projektet men det upprör släktingarna till de kidnappade.

Akihiro Arimoto, vars dotter Keiko fördes bort när hon var 23 år sa uppgivet till tidningen Yoimuri: ”Nordkorea kommer förmodligen att bli ännu mer isolerat och samtalen med Japan skjuts upp ytterligare.”

Kidnappningsoffren i Nordkorea har engagerat hela Japan i många år. Därför kompliceras de försämrade relationerna mellan Japan och Nordkorea efter kärnvapentestet av en fråga som ingen annan stat behöver tänka på. Japans regering borde få hem de kidnappade en gång för alla.  Det är ju sedan länge ett löfte.  Men utrikes- och säkerhetspolitik handlar sällan om enskilda människor. Kidnappningsoffren och deras familjer kommer att få vänta länge än på återförening.

 

Permalänk

 
stäng