visar: alla inlägg

torsdag 21 april

Ännu starkare armé

Japans grundlag säger att Japan avsäger sig rätten att föra krig. Trots det har Japan en stor armé på ca 200 000 soldater – marktrupper, flotta och flyg. Nu förstärks den ytterligare. I en rapport denna månad sade fredsforskningsinstitutet SIPRI att Japan förra året gick om Tyskland vad gäller utlägg för militären. Bland världens länder är det bara sju som satsade mer än Japan. Förra året gick Japan om Tyskland i den ligan.

Läget i Östasien är spänt. Länge var det bara landbaserade trupper som gällde för Folkets Befrielsearmé. Men sedan en del år satsar Kina stort på att bygga upp sin flotta. Situationen gäller också de kinesiska anspråken på i stort sett hela Östkinesiska havet. Enligt internationell rätt har också Japan, Filippinerna, Vietnam, Malaysia och Indonesien rättigheter där, rättigheter som Kina förnekar.

Kina har funnit på ett unikt sätt att utvidga sina rättigheter: små kobbar och skär där ingen bor byggs nu ut med metoder som annars brukar användas för att göra städer större, nämligen utfyllnad. På det viset skapar man land där inget land funnits. På denna mark bygger man sedan landningsbanor för flyg som alltså får en längre räckvidd än från kontinentala Kina. Under en tioårsperiod 2006-2015 har Kina ökat sin militärbudget med 132 procent enligt SIPRI. I ett spänt läge är det inte underligt om andra stater ser med misstro på allt detta.

Oron avspeglar sig också i ländernas satsningar på militär. Att dessa har vuxit ser man runt hela regionen där militärutgifter har ökat med 5,4 procent det senaste året. Det gäller framför allt Japan, Filippinerna, Indonesien och Vietnam. Dessutom har militärt samarbete mellan alla dessa länder, inklusive Australien i söder, vuxit.

Japans premiärminister Shinzo Abe driver till yttermera visso en politik som för första gången sedan andra världskriget gör det möjligt för japanska trupper att strida utomlands, trots den berömda paragraf 9 i grundlagen som förbjuder allt annat än självförsvar.

Ytterligare en orsak till Japans ökade satsning på militär är hotet från grannen Nordkorea. Dess tester av kärnvapen har till och med gjort att man i vissa kretsar talar om kärnvapen för Japan, något som länge ansågs otänkbart för den enda nation i världen som utsatts för kärnvapenanfall, förödelsen i Hiroshima och Nagasaki.    

Permalänk

onsdag 20 april

Comeback för ikon

Ryu Sakamoto är ett av Musikjapans största namn.  Efter en näradödentid är han nu tillbaka – med både ros och ris för Japan.

Sakamoto blev världsberömd för sitt technoband Yellow Magic Orchestra (YMO) 1978 när synt och technopop var ovanliga.

Det var inte bara musiken till Osamu Nagishas gripande krigsfångefilm Merry Christmas, Mr Lawrence som ökade hans världsberömmelse utan också att han spelade en av huvudrollerna: den japanske officerens skoningslösa relation med stråk av erotik till den brittiske officeren, spelad av David Bowie. Han gjorde också filmmusiken till Bernardo Bertoluccis hyllade Den siste kejsaren.

Nu går The Revenant på biografer över hela världen. Musiken där har Sakamoto skrivit med Carsten Nicolai.

Men annat har också tagit upp hans tid. 2014 drabbades han av strupcancer och ställde in alla framträdanden. Han hälsades i början av denna månad välkommen tillbaka när han för första gången sedan dess ställde sig på scen, som dirigent för sin egen Tohoku Youth Orchestra. Den består av 105 unga musiker från området som drabbades av trippelkatastrofen med jordbävning, tsunami och kärnkraftshaveriet i Fukushima för fem år sedan.

Om sjukdomstiden sa han i en helsidesintervju i Japan Times:

”Jag känner mig annorlunda sedan jag kom tillbaka från den platsen. Jag vill hålla fast vid känslan, post-cancer, i min musik.”

Utbildad på japansk musikhögskola säger han att han förstår Bach men inte traditionell japansk musik och teater, som Noh. Han bor sedan länge i New York men intresserar sig nu mer än tidigare för Japan. Till skillnad från förr också för dess positiva sidor.

”När jag bodde i Japan tyckte jag inte om landet. Jag såg bara det dåliga.”

Ryu Sakamoto har alltid varit engagerad i miljö- och samhällsfrågor. Han såg tidigt till att CD-skivor med hans musik packades i miljövänliga fodral och på hans konserter användes förnybar energi redan på 1990-talet.

Han insåg också att folk skulle bli ovilliga att betala för musik när internet växte. Nu går han så långt som till att avråda unga från att bli musiker och istället spela som hobby men försörja sig på ett säkrare sätt.

Hans engagemang är många och intensiva: mot kärnkraft, mot upprustning, mot regeringen Abe, mot kampanjen Cool Japan. Det sistnämnda är en övning i soft power, statsapparatens  propaganda inför OS 2020.

Han är överhuvudtaget emot att Japan lägger resurser på OS. De borde användas för återuppbyggnaden i Tohoku anser han. Sakamoto komponerade och dirigerade musiken till OS i Barcelona 1992. Ingen har bett honom göra det till Tokyo-OS. Han skulle inte heller ställa upp. 

Permalänk

tisdag 19 april

Bokhandeln bot mot börsoro

Japan har förmodligen världens mest fantastiska bokhandlar. I Kyoto nyligen gick jag in på Maruzen. Jag möttes inte av pallar med tjocka bästsäljare som förlaget hade betalat för att få ställas strategiskt just innanför ingången. Istället fanns flera våningar med otaliga långa hyllor, säkert hundra, fullastade med böcker av alla kategorier. Det var en eller två av varje. Japanska böcker är ofta komprimerade till formen. Det fick plats många böcker där, tiotusentals.

Att bokläsning fortfarande, trots alla mobiler på stan och transportmedel, är en populär sysselsättning fick jag bevis på i samma dags tidning. Det gällde Japans ekonomi.

En stor politisk och ekonomisk debatt om den statliga pensionsfonden pågår. Den är världens största till ett värde av 1,3 biljoner dollar.

De äldre i Japans befolkning blir snabbt fler. Pensionsfondernas tillstånd är naturligtvis en orosfråga. Kommer de att räcka?

Ett djärvt och för många mycket oroande steg togs 2014. Då ändrades placeringen av medlen i den statliga pensionfonden så att en stor andel placerades på börsen istället för som förut enbart i statspapper.

Alldeles för riskabelt! löd många kommentarer.

Nu har en ny chef för Statens Pensionsinvesteringsfond tillsatts. Han heter Norihiro Takahashi och oroar sig inte.

Han säger nämligen att han inte kommer att sitta vid skrivbordet och stressa upp sig över tillfälliga kursfall. Det är mycket troligare att han befinner sig i en bokhandel.

Det kallar jag Cool Japan (slogan hos nationella tv NHK).

   

Permalänk

«första «tidigare Visar 95–97 av 100 inlägg    nästa» sista»
 
stäng