visar: arkiv för december 2012

tisdag 25 december

Vandringssägen förtalar Bill Gates

En japansk tv-kanal, TV Tokyo, har fått stor uppmärksamhet genom sitt program Vandringssägner. Ett avsnitt nyligen handlade om de 330 miljoner poliovaccineringar som Bill & Melinda Gates Foundation har finansierat över hela världen.

Programmet påstod att det finns en vandringssägen som säger att vad Microsofts grundare och hans hustru egentligen håller på med är ”en konspiration för att kontrollera världens befolkning”. I själva verket har poliovaccineringskampanjen räddat 5,5 miljoner liv.

Liknande antivaccineringskampanjer förekommer just nu i Pakistan. Under december har nio personer, varav åtta kvinnor, som förmedlar vaccineringar mot polio skjutits ihjäl, till och med i landets största stad, Karachi. Motiveringen har varit samma typ av anklagelser mot USA.

Bill & Melinda Gates Foundation arbetar över hela världen för att förebygga sjukdomar av olika slag men också bland annat för att förbättra mödravård. Pengarna kommer från Gates privata förmögenhet som han skapat sig genom Microsoft.

Gates har också övertalat omkring 60 andra dollarmiljardärer att avsätta åtminstone hälften av sin förmögenhet för liknande ändamål. Till dem hör Mark Zuckerberg, en av Facebooks grundare.

TV Tokyo säger sig vara ”djupt chockerat” över att ha spritt felaktig information.

Permalänk

onsdag 5 december

Hyllad kabukistjärna avliden

 

Nakamura Kanzaburo, en av nyskaparna inom japansk kabuki, har avlidit, 57 år gammal. Ordet nyskapare kan förefalla fel inom en teaterform som de flesta uppfattar som ytterst traditionell. Det finns till exempel inga kvinnliga skådespelare utan män har alla roller. Deras tolkningar av kvinnor sägs ibland vara kvinnligare än kvinnliga.

Nakamura Kanzaburo var en av flera som förnyade kabukin. På 1970-80-talen var det mest kulturkoftor, landsortsbor på besök i Tokyo och turister som flockades till Kabukiza.

Men sedan dess har flera andra scener skapats, bland dem Superkabuki under Ennosuke Ichikawa. Hans tolkning är närmast ett slags kombination av kabuki och Cirkus Cirkör där han själv flög upp i luften som den legendariske hjälten Yamato Takeru. Nu vid hög ålder har han ersatts av sin påläggskalv som enligt tradition hedrats med samma namn, Ennosuke, medan han sjäv fått namn efter en annan stor skådespelare och heter En’o II.

Ennosuke samarbetade också med Bayerische Staatsoper i en uppsättning av Richard Strauss Die Frau ohne Schatten, en fantastisk blandning av just opera och kabuki.

Nakamura Kanzaburo skapade Cocoonteatern med moderna tolkningar av pjäser. I kabuki handlar de ofta om situationer där huvudpersonerna måste välja mellan plikt å ena sidan och medmänsklighet eller kärlek å den andra. Han skapade också Heisei Nakamuraza som turnerade utomlands. Bland alla hans andra aktiviteter kan nämnas att leda det legendariska nyårsaftonsfirandet i tv, Kohaku uta gassen, ett slags japansk melodifestival mellan två lag med landets främsta artister.

Inom kabukiteatern går namn i arv genom generationerna från far (eller mästare) till son (eller adopterad son). Nakamura Kanzaburo var den artonde som hade det namnet. Han debuterade när han var 3 år. Jag har varit på en kabukiföreställning där en sådan liten pojke stod på scenen första gången. Han möttes med jublande välkomstrop av aficionados:

”Åttonde generationen! Åttonde generationen!”

Nakamura Kanzaburo hade två söner. De är också kabukiskådespelare, ett yrke man föds in i. 

Permalänk

 
stäng