visar: arkiv för januari 2013

torsdag 31 januari

Äta fisk prokinesisk demonstration

Nyhetsvärlden är gränslös. Följaktligen kan det från Östasien avlägsna India Times rapportera en nyhet om den pågående konflikten mellan Japan och Kina om Senkaku/Daioyu, de små öar som nästan dagligen förorsakar nya sammandrabbningar på olika plan mellan de två länderna.

Enligt India Times har kinesiska fiskare, eskorterade av kinesiska kustbevakningens fartyg, funnit ett nytt sätt att reta japanerna. Istället för att gå till attack mot japanska bilar och japanska företag i Kina finns nu möjligheten att demonstrera genom att äta. Till fiskaffärer i Shanghai levererades nämligen nyligen 4 ton av en helt ny art kallad ”Daioyufisk” . Genom att köpa den kan kineser visa att de stöder Kinas anspråk på kobbarna.

Tyvärr är det inget att skratta åt. Denna vecka har Japans kustbevakning meddelat att man bygger fler fartyg för att kunna bevaka sina intressen kring öarna och i den kommande budgeten vill den nya regeringen höja försvarsanslagen mer än på många år. Kina å sin sida planerar stora flottövningar.

Inget tyder på att konflikten kan lösas, tvärtom. 

Permalänk

lördag 19 januari

Sexcensur långvarigt pyssel

 

                En av Japans största filmregissörer, Nagisa Oshima, avled den 15 januari 2013. Han har hyllats för många filmer och vunnit många priser. Mest känd är han förmodligen för Ai no korida, Sinnenas rike, 1976. Den handlar om en våldsam sexhistoria, grundad på ett verkligt mord. Filmen blev förbjuden i Japan.

                Förr i tiden uppfattades sex som något naturligt i Japan. Berömda är de ofta mycket detaljerade träsnitt om samlag som kallas shunga. På 1700- och 1800-talet kunde de köpas var som helst och en del gavs till unga kvinnor i brudgåva.

                Men i och med västerländskt inflytande från senare delen av 1800-talet och speciellt efter andra världskriget ansågs uttalade sexskildringar oanständiga. Till och med den första filmkyssen på 1950-talet väckte sensation.

                Fortfarande på 1980-talet censurerades vartenda exemplar av utländska herrtidningar, som Playboy. Censorer med svart penna målade för hand över könshår, det mest förbjudna.

                Att sedan love hotels och s.k. soaplands fanns i varenda stad hörde liksom inte dit.

                Det väckte därför stor sensation när den unga stjärnan Rie Miyazawa ställde upp naken för fotografen Kishin Shinoyama. Resultatet, en vacker och smakfull presentbok, Santa Fe (1991) såldes helt utan kludd av svarta färgpennor.

                Shinoyama har fortsatt att fotografera naket och helt okontroversiellt är det inte än. Så sent som 2009 gjorde polisen en räd mot hans ateljé.

                Oshima ska dock inte ihågkommas enbart för Sinnenas rike utan också för många andra filmer, bland dem Merry Christmas, Mr Lawrence (1983) med David Bowie och Ryuichi Sakamoto. Den utspelar sig i ett japanskt fångläger i Indonesien under andra världskriget, ett mycket svårare ämne än sex.

Permalänk

fredag 4 januari

Apples turpåse eftertraktad

Julklappar är inte tradition i Japan men på nyår brukar barnen får ett litet kuvert med pengar. Om det är bakgrunden till att också affärer delar ut presenter just då vet jag inte men enligt en välbeprövad tradition lockar de med fukubukuro, turpåsar. En fukubukuro ska man visserligen betala för – men har man tur är innehållet värt mycket mer än det man lagt ut.

Det är dock inte fråga om något slags köpa grisen i säcken i den meningen att man riskerar att gå med förlust. Det vore dålig reklam. Idén är ju att göra kunden välvilligt inställd till just denna butik inför det kommande året. Värdet på sakerna i påsen är alltid minst vad man har betalat, även om den förstås kan innehålla sådant man inte alls hade önskat sig.

Nu har också amerikanska Apple gett sig in in  den japanska turpåsebusinessen. Japan var ju en gång för inte så länge sedan all elektroniks moder. Men numera är en iPod och en iPad eftertraktade också här. Apples turpåsar såldes för ganska saftiga 33 000 yen (ungefär 2 400 kr). Men så kunde man också, som en lyckost till exempel, komma över en fukubukuro som innehöll både en 16GB iPad och flera dyra tillbehör.

Inte någon dålig början på det nya året! Speciellt inte eftersom allt som sker för första gången efter nyår anses bli mönsterbildande för det som ska ske under alla årets dagar. Viktigast av allt i den vägen är hatsuyume, årets första dröm. Men den har du kanske redan glömt...    

Permalänk

 
stäng