visar: arkiv för november 2013

söndag 24 november

Maglev på väg

Japans supersnabbtåg Shinkansen är världsberömt och, fortfarande nästan femtio år efter invigningen till förra OS i Tokyo, beundrat. Det är snabbt, bekvämt och har aldrig haft någon olycka. Nu är Japans regering med premiärminister Shinzo Abe på bettet för att sälja nästa japanska supertåg, Maglev. I veckan var New Yorks förre guvernör George E. Pataki med en delegation i Japan, där de prövade på att susa förbi Fujiberget i 500 km/timmen på testbanan.

Om Japan kan sälja Maglev till USA kommer amerikanerna att kunna resa mellan New York och Washington på en timme, jämfört med amerikanska tåg som tar två timmar och 45 minuter. Det blir också snabbare än flyget om man räknar med all den tid som krävs på marken.

Men Maglev är faktiskt ett sorgebarn. Japanerna har hållit på att utveckla det sedan 1969. Idén är att tåget med hjälp av magnetisk kraft rör sig ovanför rälsen (magnetic levitation). Under tiden har både kineser och sydkoreaner tagit fram egna versioner, som dock inte är lika snabba som det japanska testtåget.

Nu har Japan beslutat bygga en verklig Maglevlinje, mellan Tokyo och Nagoya. Arbetet ska inledas nästa år. ”Drömteknologi”, sa Abe vid ett besök på New Yorkbörsen. Platsen var inte vald av en händelse. Abe försöker pusha igång Japans ekonomi, bland annat genom att återta Japans en gång fantastiskt goda rykte som spännande teknologination.  

Egendomligt nog har man inte lyckas något vidare med att sälja Shinkansen utomlands. Det är till exempel Kina som ska bygga supersnabbtåg i California.

Maglev är förstås fruktansvärt dyrt. Därför behöver man sälja det även till andra länder. För att locka New York har den extremt aktive Abe också kommit med ett innovativt ekonomiskt erbjudande: att Japan ska betala en del av sträckan till Washington.

Nu är i alla fall Pataki övertygad:

”Amazing. The future!” var hans kommentar enligt New York Times efter provtrippen i Japan.

 

 

Permalänk

söndag 17 november

Kennedyfeber

USA:s nya ambassadör Caroline Kennedys varenda steg följdes när hon landade i Tokyo på söndagen. Presshelikoptrar zoomade in hennes limousine på motorvägen till amerikanska ambassaden i centrum. Vid ankomsten läste hon upp ett kort tal. Det innehöll inte ens något förutsägbart om amerikansk-japanska relationer utan bara hur hon tyckte det skulle bli roligt att vara i Japan, lära sig en massa och skaffa nya vänner.

Kennedy anländer samma vecka som 50-årsdagen av mordet på hennes far, president John F. Kennedy. Över hela världen uppmärksammas denna historiska händelse och hans gärning skärskådas. Caroline Kennedys ankomst i kombination med denna årsdag gör att det utbrutit fullkomlig Kennedyfeber i Japan.

Också Caroline Kennedys trevande ”Hajimemashite” (en mycket kort version av hälsningen när man träffar någon första gången; ju längre dess artigare) och Domo arigato (Tack så mycket) noterades positivt. Tevekommentatorer fick tillfälle att breda ut sig om hur betydelsefull hennes utnämning är för förbindelserna mellan Japan och USA.

Detta trots att Kennedy varken har någon erfarenhet av diplomati eller av Japan. Hon är den första kvinna som utnämnts till amerikansk ambassadör hos denna USA:s viktigaste allierade i Asien. Frågan är hur långt det räcker. Det finns alltid en rad viktiga och synnerligen intrikata frågor som ska lösas mellan de två staterna, inte minst vad gäller handel, USA:s baser och nu Japans relationer till Kina. Men den stora ambassaden är naturligtvis full av specialister.

Bland tidigare ambassadörer finns en av sin tids mest erkända japankännare, professorn i japansk historia Edwin O. Reichschauer. Kanske räcker kändisfaktorn i Japan för den i andra sammanhang respekterade Caroline Kennedy.

Permalänk

onsdag 6 november

Politiskt nytänk om kärnkraft

 

Japans tidigare premiärminister Junichiro Koizumi står fast vid sitt uttalande att Japan bör göra sig av med kärnkraft.

Koizumi var under sin tid som Japans ledare förespråkare för kärnkraft. Som tidigare premiärminister i det parti, LDP, som varit det viktigaste i Japan under efterkrigstiden och som nu återigen leder landet under Shinzo Abe, är hans uttalade viktigt. Det visar att åsikterna inom LDP är delade, även om Koizumi nu avfärdas med att han dragit sig tillbaka från politik. Abe är för kärnkraft trots Fukushimakatastrofen.

När Koizumi kritiseras för att ha ändrat mening och ställt sig på antikärnkraftens sida svarar han:

-       Det är inget fel att ändra åsikt. Jag inser nu att min tidigare inställning var oansvarig och inte i Japans bästa intresse.

Han sa också:

-       Om man tar i beaktande allt som har hänt och bristen på planer…för Fukushima måste vi arbeta inriktade på en framtid utan kärnkraft. Förnybar energi är vägen för Japan.

Kärnkraftsmotståndare fick ytterligare uppmärksamhet häromdagen när en oberoende parlamentsledamot, Taro Yamamoto, vid ett gardenparty förra veckan steg fram till kejsaren och överlämnade ett brev till honom. Det handlade om Fukushima:

                -Jag ville att kejsaren ska känna till barnen som drabbats av strålning. Om detta fortsätter kommer hälsokonsekvenserna att bli allvarliga.

                Yamamoto har blivit enormt kritiserad. Kejsaren inte får uttala sig politiskt. Det innebär också att japaner inte brukar ta upp något kontroversiellt ämne med honom om de får träffa honom. Hovet är dessutom extremt formellt och tillåter inte att brev lämnas direkt till kejsaren. Man undrar vad kejsaren tänkte när en hovmarskalk omedelbart tog brevet han fått och stoppade det i sin ficka.

                Kejsarparet har besökt människor som drabbats av trippelkatastrofen flera gånger. 

Permalänk

 
stäng