visar: arkiv för december 2013

söndag 29 december

Snölandet

Medan vi har en av de varmaste julhelgerna på mycket länge – 10 grader på julafton där jag var – snöar det som vanligt i nordvästra Japan. I Niigata kom det 22 cm på en gång, 50 cm uppe i bergen.

Snart är det dags för den vanliga nyårsnyheten: män som ramlar ner från taken och i värsta fall slår ihjäl sig. Vad gör de på taken? Skottar snö.

I handelsförhandlingar med USA, där Japan gör motstånd, brukar japanerna häcklas för att de påstår allt vara annorlunda hos dem, bland annat snön. Faktum är att Japans snö verkligen är mycket tung samt riklig. Det är därför männen är uppe på taken för att skotta bort den.

I Nagaoka, där jag har vänner, brydde man sig förr i tiden inte ens om att ta bort snön. Man grävde gångar igenom den istället. Mitt i stan. Numera har man tak på trottoarerna och gallerior. På gatorna sprutar små fontäner ut hett vatten så att de bli snö- och isfria. Ute på landet fräser snöplogarna sig fram. Längs vägarna tornar vallarna upp sig mångmeterhöga.

Det var om de här trakterna nobelpristagaren Yasunari Kawabata skrev sin berömda roman Yukiguni (Snöns rike). Snöns rike ligger på andra sidan de höga bergen från Tokyo räknat. Den berömda inledningen låter ungefär så här:

”Tåget kom ut från den långa tunneln in i snölandet. Marken låg vit under natthimlen. Det stannade vid en signal. En flicka som suttit på andra sidan av kupén kom och öppnade fönstret framför Shimamura. Den snöiga kylan vällde in. Flickan lutade sig långt ut genom fönstret och ropade till stationsmästaren som om han vore långt borta…”

Vilken vinterläsning! Även om magnolian redan har knoppar i Malmö.

Permalänk

 
stäng