visar: arkiv för mars 2013

torsdag 28 mars

Drömmarnas kraft och nationalstadion

”Vad Japan behöver nu är drömmarnas kraft”.

Det handlar om Japans Nya nationalstadion och den som uttryckte sig så målande var ordföranden i Japans idrottsråd Ichiro Kono.

En tävling utlystes och häromdagen fick vinnaren, den världsberömda irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid, ta emot sitt pris. Mitt inne i Tokyo, nära templet Meiji Jingu, ska den byggas, en blåvit skapelse som ser ut som något slags rocka från havens djup. Där ligger nu en klassisk baseballstadion. Templet är tillägnat kejsar Meiji, som regerade 1868-1912. Han representerar Japans omvandling från samurajstat till västerländskt influerad modern nation. Det är kanske en symbolisk parallell till Japans situation idag.

I en stor annons som firar beslutet talas det om Hadids design som en förmedlare av ”det moderna Japan med avancerad arkitektonisk och miljövänlig teknologi”. Att man använt sig av ”transparenta beslutsprocesser” understryks speciellt.  

Hadid har bland annat skapat Roms moderna museum MaXXi, där röda rör sticker ner genom betonglobbyn som ätpinnar i en risskål.

Konos ord genomsyras av medvetenhet om de gångna för Japans ekonomi sorgliga tjugo åren:

”Vi vill förändra Japan… vi vill göra det nytt igen… till en nation som håller huvudet högt varenda dag.” Hans ord uttrycker den frustration som många med honom känner inför förhållandena idag. (Se också premiärminister Shinzo Abes uttalande i samband med TPP i Japankrönikan på denna hemsida.)

En bakomliggande inte oviktig orsak till byggandet är förhoppningen att Japan ska få OS 2020. Också det är symboliskt – OS 1962 i Tokyo var ju en manifestation av att Japan hade rest sig efter nederlaget i andra världskriget. VM i fotboll och VM i friidrott hör också till ambitionerna.

Permalänk

tisdag 19 mars

Murakami överraskad över ny bok

 

Haruki Murakami kommer ut med en ny roman den 12 april, den första sedan IQ84:3. Han har själv beskrivit författandet av den tredelade IQ84 som ”en berg-och-dalbana”. Den känslan kan nog många läsare ansluta sig till.

Den nya romanens titel lovar knappast någon enklare historia även om den onekligen verkar handla om en mindre spännande person än Aomame. Boken kommer nu till att börja med bara på japanska men översatt till svenska skulle titeln kunna bli ”Den färglöse Tsukuru Tazaki och hans pilgrimsår”.

Murakami säger att han inte själv hade någon aning om vad det skulle bli förrän han satte igång att skriva.

Han har inte varit sysslolös sedan IQ84-tiden. Förutom att skriva den nya romanen har han också översatt Shel Silversteins ”Giving Tree”. Silverstein var en amerikansk poet, barnboksförfattare m.m. Murakami har också gjort en lång intervju med den världsberömde japanske dirigenten Seiji Ozawa, som getts ut under titeln (översatt till svenska) ”Jag pratar med Seiji Ozawa”.

Han har dessutom varit aktiv som samhällskritiker, inte minst vad gäller trippelkatastrofen 2011 med kärnkraftsolyckan i Fukushima.

 

Permalänk

söndag 3 mars

Staten minskar tobaksintresse

 

När jag bodde i Nakaochiai i Tokyo brukade jag se glimrande gnistor utanför grannens port varje kväll. De kom från en medlem av eldflugeflocken, husets herre. Eldflugor är visserligen praktiskt taget utdöda i Tokyo numera. Men män som inte längre får röka inomhus har, så att säga, ersatt dem.

Man förstår hustrurna. Om kvällarna drar man för amado, fönsterluckorna, och sedan har man inte mer luft i de små rummen än vad som fanns där när man stängde.

Hälsoivrare anklagar sedan länge japanska staten för att inte uppmuntra rökförbud i tillräcklig omfattning. Japaner är storrökare med 1841 cigaretter/person och år. De har märken med lugnande namn som Peace och Hope att välja på.

Men nu kan möjligtvis kritiken mildras något. Japanska staten ska nämligen den 11-13 mars sälja en tredjedel av sitt aktieinnehav i Japan Tobacco. Tobaksmonopolet upphörde visserligen redan 1985 efter nästan hundra år, men staten har fortfarande 50,1% av aktierna.

Datum för försäljningen är symboliskt: den 11 mars är det ju exakt två år sedan trippelkatastrofen med jordbävningen, tsunamin och kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Pengarna ska användas just till återuppbyggnad i det drabbade nordöstra Japan.

Dessvärre betyder det naturligtvis inte att japanerna uppmanas att röka mindre. Än glimrar eldflugeflocken på hemmens trappor.

Och ja, det står kvinnor där också för ingenstans finns det väl så eleganta, tunna och mentolindränkta speciella damcigaretter, till exempel Victoria Slim, som i Japan.

Permalänk

 
stäng