visar: arkiv för april 2013

tisdag 30 april

Fler ötvister

 

Japans premiärminister Shinzo Abe leder den största näringslivsdelegationen någonsin till Ryssland på inbjudan av president Vladimir Putin. En viktig del av förhandlingarna handlade om energi till Japan från Sibirien.

Man kunde tro att Abe har tillräckligt med problem angående öar. Sådana är ju tvistefrågor med både Kina och Sydkorea. Speciellt Senkaku, av kineserna kallat Diaoyu, är ju en mycket allvarlig och brännbar fråga.

Men också med Ryssland har Japan skiljaktigheter vad gäller öar. Det handlar om Kurilerna, närmare bestämt Etorofu, Kunashiri, Habomai och Shikotan nordöst om Japans nordligaste stora ö, Hokkaido. I andra världskrigets slutskede invaderades de av sovjetiska trupper. Endast Japans kapitulation den 15 augusti 1945 hindrade Sovjetunionen att också erövra Hokkaido – till USA:s lättnad. I över hundra år dessförinnan var gränserna otydliga och Japan ansåg till exempel att också Sakhalin var japanskt område.

Efter kriget vägrade Sovjetunionen och nu Ryssland att lämna de södra Kurilerna, med motiveringen att dessa också tidigare tillhört Ryssland, vilket alltså japanerna inte anser. Oenigheten om öarnas tillhörighet är så stor att Ryssland och Japan inte har slutit något fredsavtal efter andra världskriget fastän snart 68 år har gått.

Japanerna är mycket känsliga vad gäller öarna. Till och med en i sammanhanget så perifer sak som Japankartan i min bok ”Trollsländans land. Japans historia” (2010) fick kritik av japanska ambassaden för sättet på vilket gränsen norr om Hokkaido var utmärkt.

När Rysslands tidigare president Medvedev besökte öarna protesterade Japan kraftigt. De är vindsvepta och karga med mycket liten befolkning. Den japanska befolkningen evakuerades efter kriget. Sedan några år får de ibland besöka sina förfäders gravar där.

Men Abe, som alltmer framträder som den nationalistiske politiker han är, har inte tvekat att ta upp frågan under sitt besök i Moskva trots att Ryssland aldrig har vikit från sin ståndpunkt. Därför såg han förmodligen svaret från Kremlin nu som en framgång, även om den var mycket liten. Beskedet löd:

”Ryssland anser att dialogen, trots att problemet är komplicerat, ska inriktas på att finna en lösning acceptabel för båda parter och föras i en lugn och respektfull atmosfär.”

Samtal kommer efter Abes besök att återupptas av ländernas utrikesministrar men ingen väntar sig något resultat inom överskådlig framtid.

Permalänk

tisdag 16 april

TEPCO klarar inte Fukushima

 

Arbetet med att säkra det raserade kärnkraftverket i Fukushima möter ständigt nya svårigheter. Nyligen bröts den otillräckliga eltillförsel som man lyckats upprätta därför att en råtta hade gnagt sönder kablar. Sedan råkade arbetare som skulle täta hål för att hindra fler råttor att komma in själva bryta strömmen.

Nu har det uppdagats att radioaktivt vatten läcker ut i marken från de stora underjordiska dammar där det lagras. Dessa är fodrade med två lager plast, vardera 1,5 mm tjocka, och ett lager av ett slags lera, 6,5 mm tjockt. En expert säger att det är fullständigt otillräckligt – fodret borde vara hundratals gånger tjockare.

Ett faktum, som kärnkraftsbolaget TEPCO erkänner, är att bristen på lagerutrymme för det radioaktiva vattnet har lett till en kris. Redan nu finns det mer än en kvarts miljon ton sådant vatten och varje dag tillkommer 400 ton.

Shunichi Tanaka, ordförande för den statliga Kärnkraftsreguleringsmyndigheten, varnar nu:

 -Kärnkraftverket Fukushima Daiichi är fortfarande instabilt och vi är oroliga för att en ny olycka inte kan förhindras.

Dessutom har TEPCO inte tillräckliga ekonomiska resurser för arbetet med det flera decennier långa arbetet att röja upp efter olyckan och montera ned kärnkraftverket. I en intervju i New York Times säger en expert på kärnkraftssäkerhet, Muneo Morokuzu rent ut:

 -Staten måste gripa in och samla experter och teknologi från hela världen för att ta hand om arbetet. Det är helt tydligt att TEPCO inte klarar av det.

Permalänk

tisdag 9 april

Tokyoförsvar häcklas på internet

 

 

Nyheten att ett raketförsvar mot ett eventuellt nordkoreanskt anfall har ställts upp i Tokyo möttes med ironi i kommentarsfälten

I gryningen till idag ställdes två avfyrningsramper för Patriotraketer upp vid försvarsministeriet i Tokyo för att skydda 30 miljoner människor i huvudstaden, enligt ministeriets talesman. Ytterligare två ska placeras ut. Premiärminister Shinzo Abe sa bland annat att Japan ”kommer att göra vad som ska göras” i samarbete med andra länder om Nordkorea fortsätter med sina utmanade uttalanden.

Hittills har den japanska regeringen varit mycket återhållsam vad gäller Nordkoreas handlande. Japan ligger i skottlinjen för en eventuell nordkoreansk missil med mål USA eller den amerikanska basen på Guam. Det finns också många amerikanska militärbaser i Japan, inte minst på Okinawa.

Men hundratals nätkommentarer var i många fall kritiska, för att inte säga raljerande:

”En chans för Abe att visa hur stark han är”.

En del var uppriktigt upprörda över att bara Tokyo verkar behöva försvaras:

”Kansai, Kyushu, Hokkaido – medborgarna där behöver man inte bryr sig om”.

”Tack Abe, nu kommer de att skjuta på Osaka – och då dör jag”.

Andra ser Nordkoreakrisen som ett tillfälle att ta upp frågan om Japans självförsvarsstyrkor. De får enligt grundlagen inte gå till anfall:

”Nu är det läge att bli en riktig armé”, skrev en bloggare.

Kanske får regeringen i och med detta vind i seglen när det gäller målet att ändra på grundlagen så att begränsningarna för militären tas bort. Målet kallas ”en normal nation”. Läs min kommentar här

Permalänk

 
stäng