visar: arkiv för maj 2013

måndag 20 maj

Murakami säljer Liszt

Haruki Murakami har från första början i sin karriär visat hur viktig musik är för honom. Debutsuccéns titel var Norwegian Wood (senare också en film), vilket naturligtvis omedelbart förde tankarna till Beatles – även om inget annat i boken så vitt jag minns gjorde det. Den såldes i alla fall i miljonupplaga i Japan, en sensation på den tiden när bokmarknaden var mycket anspråkslös jämförd med nu. Men det påpekades ofta att han hade ett jazzkafé i Kabukicho i tokyostadsdelen Shinjuku där vi var många som dansade nätterna igenom.

Fortfarande dyker musik upp i hans böcker. I 1Q84 var Leos Janáceks Sinfonietta ständigt återkommande.

Nu har den senaste romanen, som på svenska kanske kommer att heta något i stil med ”Den färglöse Tsukuru Tazaki och hans pilgrimsår” orsakat Lisztboom i Japan. ”Pilgrimsåren” refererar nämligen till den ungerske kompositören Franz Liszts verk med just det namnet. Tazaki lyssnar på en inspelning som den ryske pianisten Lazar Berman har gjort. Murakamis japanska fans, som är lika ivriga att följa sin idol som någon Hello Kittyälskare, rusade och köpte CD:n. Den tog snabbt slut och har därför nu getts ut på nytt.

”Vi har aldrig varit med om att en roman fått försäljningen av klassisk musik att öka så”, säger man på Sony Music Network till tidningen Asahi.

En annan bok av Murakami, Jag talar med Ozawa, ett samtal med den världsberömde japanske dirigenten Seiji Ozawa, har också fått Ozawas skivbolag att ge ut en ny CD med honom.

Tala om win-win för kulturen.

Permalänk

måndag 13 maj

Kinesisk luft oroar

I början av 1970-talet var Japan ökänt för sin miljöförstöring. Det fanns dagar när vi i Tokyo uppmanades att hålla fönstren stängda, så ohälsosamt var det att andas in luften. Japan tog itu med problemen. Idag är det Kina som utan jämförelse har den sämsta luften. Och den sprider sig till Japan.

När den gula sanden från Gobiöknen viner in över Beijing stannar den inte där. Vindarna som blåser mot öster om vintern för sandpartiklarna med sig vidare till Japan. Och det är inte enbart sand. I början av året när luften i Beijing var mångfalt mer hälsovådlig än tillåtet bredde panik ut sig i Japan. Försäljningen av luftrenare fördubblades och ansiktsmasker blev mer än förkylningsskydd – de blev mode.

Oron för luftföroreningar från Kina är inget nytt. I årtionden har man konstaterat att Japan drabbas av surt regn från Kina.  Nu börjar miljöförkämpar också få gehör för sina uppgifter om att skadorna inte är tillfälliga och inte enbart drabbar delar av västra och sydvästra Japan som ligger närmast Kina. De har nu konstaterats i Iwate, på nordöstra Honshu, ungefär så långt från Kina som man kan komma i Japan.

I en stor artikel i New York Times nyligen berättade också en miljöaktivist på den idylliska ön Yakushima utanför den sydliga ön Kyushu med bara 14 000 invånare och ingen industri att en viss sorts barrträd har dukat under. De vita skeletten är lätta att se. Osamu Nagafuchi som följer naturen där anser att det beror på luftföroreningar från Kina. Han har studerat luftströmmarna och säger att det inte råder någon tvekan.

På ön växer också väldiga cedrar som sedan urminnes tider avverkats för att bygga tempel, också i andra delar av landet. Den största och äldsta är 2600 år gammal. Cedrarna är sedan länge ett av UNESCOs naturvärldsarv.

Cedrarna är inte skadade, men Nagafuchi säger att det beror på att de är tåligare än de döda barrträden.

Efter nära tio års iakttagelser fick Nagafuchi i början av 2000-talet tillåtelse av motsvarigheten till Domänverket, som övervakar landets skogar, att sätta upp mätinstrument på ön. Än har han dock inte riktigt övertygat myndigheterna om sina teorier.

Relationerna med Kina, inte minst vad gäller Senkaku/Diaoyuöarna, är spända utan att man också ska anklaga kineserna för att förstöra luften i Japan. Det kanske förklarar något av försiktigheten.

Permalänk

fredag 3 maj

Långledigt

 

Vi befinner oss mitt uppe i Golden Week, en av de längsta långledigheterna i Japan. Det är praktiskt taget omöjligt att få plats på något tåg eller flyg. De brukar vara fullbokade till, som det ibland heter, 200 procent.

Idag är det Grundlagsdagen. Den började firas 1947. Grundlagen, som huvudsakligen skrevs av personer vid det amerikanska ockupationshögkvarteret efter Japans kapitulation i andra världskriget, innebar att demokrati infördes. Bland annat fick kvinnor för första gången rösträtt (se min Japankrönika om Beate Sirota på denna hemsida). Meningen är att man denna dag ska fundera över vad demokrati innebär. Tidningarna brukar ha ledare som anknyter till dagens ämne. De handlar ibland om den berömda, unika så kallade fredsparagrafen Paragraf 9, som innebär att Japan frånsäger sig rätten att föra anfallskrig. Just den paragrafen är extra brännbar just nu, eftersom premiärminister Shinzo Abe och hans regering försöker få till stånd en ändring av den. (Se mitt inslag i OBS! kulturkvarten här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=5460439)

Men Golden Week började redan den 29 april. Förr var det kejsarens födelsedag. Men sedan kejsar Hirohito avlidit 1989 förvandlades det till Grönskans dag, en dag då man ska ha naturen i tankarna – Hirohito var för övrigt ivrig naturälskare, rentav forskare.

Men 2008 döptes dagen återigen om. Den heter nu Showadagen. Showa var namnet på Hirohitos regeringstid och är nu det postuma namnet på honom. Det heter att syftet är att man denna dag ska fundera över vad Showa-eran innebar. Den var 63 år lång och innefattade bland annat Japans krigföring i Kina, ockupation av Korea och anfallskrig mot USA, Sydostasien och öar i Stilla Havet. Den 29 april 1946 föll också domarna i krigsrättegångarna mot japanska ledare under kriget som dömdes till döden. Dagen kan med andra ord ägnas åt många olika slags reflektioner, beroende på vilka åsikter man har om det som skedde.

Grönskans dag har flyttats till den 4 maj.

Den 5 maj är det så Barnens dag, i jämlikhetens namn omdöpt från att ha varit Pojkarnas dag. Då hissas stora tygfiskar på bambustänger utanför hemmen. De ska föreställa karpar. Karpen är känd för att simma motströms. Samma styrka önskar man sina söner – och numera även döttrar. Trots det firas Flickornas dag – med uppsättningar av dockor som föreställer kejsarhovet – den 3 mars.

Nästan alla japaner tar ledigt under Golden Week, i år upp till nio dagar. Man ska kanske inte alltid beklaga japanerna för att deras semestrar är så korta. Inställningen är annorlunda än vår: helgdagar är också ett slags semester. En extra helgdag finns för övrigt varje månad av kalendern.

 

Permalänk

 
stäng