visar: arkiv för juni 2013

lördag 8 juni

Många Minamatasjuka ännu inte erkända

57 år efter det att Minamata blev erkänd som en sjukdom fortsätter över 65 000 människors kamp för att få hjälp.

Sjukdomen orsakades av att kemiföretaget Chisso släppte ut kvicksilver i havet i södra Japan. Följderna blev fruktansvärda för dem som fick i sig av vattnet. Bilderna av unga med utvecklingsskador från moderlivet som gjorde det omöjligt för dem att leva vanliga liv chockade inte bara Japan utan hela världen. I Sverige skrev journalisten Bo Gunnarsson en uppmärksammad bok om Minamata.

Men fortfarande arbetar offer och advokater oftast förgäves för att få ersättning. Senast denna vecka hölls ett symposium i Tokyo för att fler ska få kompensation som Minamatasjuka.

Först 1977 fastställde miljöministeriet kriterier för den som ska erkännas ha sjukdomen. Hittills har bara 3000 personer accepterats. De får en klumpsumma samt månatlig ersättning för medicin.

Men mer än 65 000 personer har ansökt om ersättningen. Sedan juli förra året tas inte ens ansökningar emot längre. Kampen gäller nu att ändra kriterierna

En seger uppnåddes i april när Japans högsta domstol erkände en kvinna som Minamataoffer. Erkännandet kom postumt.

Nu väntar man på hur miljöministeriet ska reagera på Högsta domstolens dom. 

Permalänk

fredag 7 juni

Plötsligt slipslöst

Plötsligt en dag saknar alla män i tunnelbanan slips. Detta i världens mest slipstäta land. Vad har hänt?

Svar: ”Super Cool Biz”.

I energikrisens spår efter Fukushimkatastrofen kan man visserligen hoppas på skiffergas från USA, ja kanske rentav utanför den egna kusten, men det kommer att dröja. Under tiden har Miljödepartmentet  för sommaren rekommenderat "Super Cool Biz", dvs i praktiken uppmanat, alla tjänstemän och kontorsarbetare att knäppa upp kragknappen och lämna slipsen hemma. Och det har de alltså gjort.

Ett nytt snyggt mode har dykt upp: vita skjortor (långärmade) med intressanta, men diskreta, knappar och sömmar i färg. Den mörka kostymen hänger med som vanligt, förstås.

Fastän termostaten ska stå på 28 grader.

Om man ens har luftkonditioneringen på. Mycket hetare än så har sommaren nämligen inte blivit än. Vi får se om miljöministeriets utvidgade rekommendation, Hawaiiskjortor (förmodligen av politiska skäl även kallade Okinawaskjortor) och tygskor slår igenom vid 35 grader när årets regnlösa regntid tar slut i början av juli.

Premiärminister Shinzo Abe föregick dock inte med gott exempel under den stora Afrikakonferensen i Yokohama det gångna veckoslutet. Han hade slips. Tacka för det – så eleganta som hans afrikanska kolleger alltid är. Oberoende av temperatur.

Permalänk

torsdag 6 juni

Samurai Japan glädjechock

Efter en andlöst spännande match i Saitama utanför Tokyo blev Japan i förrgår det första land som kvalificerat sig till VM i fotboll i Brasilien 2014. Ända in i det sista ledde Australien med 1-0.

Men det blev en minuts förlängning på grund av straff för en australisk hand på bollen. Och då satte Japans stjärnspelare Keisuke Honda det avgörande målet – en poäng och 1-1 var allt att Japan behövde för att få åka till världscupen nästa år. Det är femte gången De blå samurajerna kvalificerar sig.

Lagets tränare, italienaren Alberto Zaccheroni hade räknat med seger men ”vi drabbades av något oförutsett” sa han och berömde laget som inte gav upp efter flera missar mot mål. Hans uppdrag när han inbjöds till Japan var att ta samurajerna till VM.

Tisdag nästa vecka ska De blå spela mot Irak i Doha, men det gör varken till eller från nu.

Jubelfesterna speciellt i Osaka efter australienmatchen blev så vilda att polisen måste gripa in när fansen började hoppa i kanalerna. Man kunde tro att det blivit VM-guld direkt.

Faktum är att hela cirkusen överraskar den som haft att göra med Japan lite längre tid. Det är inte länge sedan baseball var den enda lagsport som gällde – utom möjligen volleyboll för damer. Men också damfotbollen har entusiastiska anhängare och inte undra på: det japanska laget tog ju helt oväntat guld mot USA 2011. De ger sig inte, Pia Sundhage!

Permalänk

onsdag 5 juni

Aga i skolan värre än väntat

Det fanns en gång i japanska tv en mycket populär tv-serie som hette Attack Number One. Den handlade om ett volleybollag med skolflickor. De var framgångsrika men till priset av urusel behandling från sin tränare som skrek och slog. Jag kan inte minnas att hans uppförande väckte så stor upprördhet. Det ledde ju till resultat.

Men nu visar en ny undersökning av undervisningsministeriet att Attack Number One fortfarande är verklighet. Mer än 10 000 elever fick ta emot stryk av mer än 5 000 lärare över hela landet under 2012, enligt rapporten. Av en preliminär rapport som släpptes i april framgick inte lika höga tal, men när föräldrar och barn sedan har tillfrågats femdubblades siffrorna. Och nu tros de stiga ytterligare när alla skolor i landet ska inkluderas.

Värst var det på högstadiet men lågstadiet och gymnasiet stod för vardera 25 % av fallen.

Undersökningen kom till stånd efter det att en 17-årig elev i en kommunal skola i Osaka tog livet av sig. Han hade fått stryk av sin baskettränare. 

Permalänk

 
stäng