visar: arkiv för augusti 2013

tisdag 13 augusti

Mangafigur ung äldre

Vad händer med mangafigurer när de blir gamla? Till skillnad från Kalle Anka har ju faktiskt en del av dem ålder. En av dem är Shima Kosaku. Han hör till den för icke-japaner osannolika gruppen mangaidoler som är vanlig kontorsarbetare. Kanske skulle vi kalla honom kontorsslav? Ett mera oglamoröst liv är svårt att föreställa sig. Men det är verkligheten för miljoner och åter miljoner japanska män. Varenda dag mörk kostym, vit skjorta, slips, pendla ett par timmar, sitta vid sitt skrivbord med sin egen tekopp, hoppas att man inte blir lyft ur karriärstegen och placerad vid fönstret (den ultimata skamvrånsplatsen för resten av arbetslivet) och inte ha tid att lära känna sin egen familj.

När Hirokane Kenshi skapade Shima Kosaku gav han honom födelseåret 1947, samma år som han själv var född. Oåterkalleligen är Shima nu 65. Det syns uppriktigt sagt inte i mangan till vardags. Men på omslaget till japanska regeringens rapport om äldre får han illustrera verkligheten. Och något av ett nytänkande.

Shima Kosaku är nämligen varken ledbruten eller dement.

Den japanska befolkningspyramiden är ett av landets största problem som ständigt förvärras. Redan nu går det mindre än 3 personer i arbetsför ålder på den som är över 65. 1965 däremot var det nästan 10.

Men Shima Kosaku är i toppform. Han är visserligen gråhårig men han har t-shirt och jeans. Han håller föreläsningar om förtagens ansvar i samhället. Han är en ”ung äldre”.

Till ”de unga äldre” sätter nu en del kommuner sitt hopp. De blir ledsagare till ”gamla äldre”. Systemet verkar fungera bra. En man berättar hur han tog hand om en tio år äldre person utan släkt till den grad att han till slut också ordnade med begravningen. ”Unga äldre” är ofta angelägna om att vara till nytta för samhället. Och de är många. De tillhör ju babyboomen.

Tyvärr blir ju också de äldre. Vem som ska ta hand om dem är fortfarande en öppen fråga.

Permalänk

lördag 3 augusti

Nazistkommentar okunnighet?

Taro Aso är vice premiärminister och finansminister. Han har tidigare varit premiärminister. I veckan gjorde han ett uttalande som uppmärksammats över hela världen. Han hör till dem som stöder planerna på att skriva om Japans författning så att Japan kan förstärka sitt försvar. Det betyder att ändra på den berömda Paragraf 9 som säger att Japan frånsäger sig rätten att föra krig. Planerna väcker stor opposition, för att inte säga upprördhet bland många japaner.

Aso sa i ett tal att nazisterna i Tyskland på trettiotalet lyckades ändra på den tyska författningen genom att göra det lugnt, nästan obemärkt och att Japan också borde tala lugnt om en ändring av den egna konstitutionen. Hans kommentar har bemötts på olika sätt. En del finner det ofattbart att han kan se nazisterna som förebild i någonting. Andra undrar om han verkligen menade så, men upprörs över att han vill ändra på något så grundläggande som författningen och Paragraf 9 utan ordentlig diskussion. Åter andra påpekar att hans historieskrivning också är felaktig.

Aso drog tillbaka sitt uttalande dagen efter på grund att den häftiga kritiken. Det finns de som fruktar att han annars skulle orsaka stora problem för sin regering. Premiärminister Shinzo Abe har ju hittills trots allt huvudsakligen inriktat sig på att förbättra Japans dåliga ekonomiska utveckling.

Men Aso visar troligen också hur kapitalt okunniga många japaner är inte bara om andra länders och kontinenters historia utan också om stämningar och opinion utanför Japan. Han hade förmodligen inte en aning om hur totalt omöjligt hans uttalande är därför att han inte vet så mycket om världen. Och det är naturligtvis förödande för en politiker som är ledande i ett av världens viktigaste länder. 

Permalänk

 
stäng