visar: arkiv för september 2013

lördag 7 september

Inte odelad glädje inför OS

Tokyobor hurrade när Olympiska kommittén på lördagsnatten japansk tid meddelade att Tokyo fått OS 2020. Men glädjen är långtifrån allmän.

In i det sista var man i Japan orolig för att de nya problemen vid kärnkraftverket i Fukushima skulle ligga Tokyo i fatet. När Japan fick OS 1964 betydde det, liksom för Finland 1952, en känsla av att landet hälsades välkommet tillbaka till den internationella gemenskapen efter kriget. Det väckte enorm nationell stolthet. Premiärminister Shinzo Abe beskrev känslan när han som 10-åring såg tävlingarna. Tokyo försökte få OS 2016 men misslyckades. I sommar har stora plakat och vepor synts överallt med budskapet att det vore en skjuts framåt för Japan med OS - underförstått efter tjugo års ekonomisk tristess.

Premiärminister Shinzo Abe skyndade sig till Buenos Aires från G-20-mötet i Sankt Petersburg för att själv försöka påverka beslutet. Hans uppgift var att lugna alla som oroar sig för jordbävningar, tsunami och framför allt kärnkraft och den pågående kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Han lovade att regeringen skulle göra allt den kunde, underströk att Fukushima ligger mer än 20 mil från Tokyo, påstod att situationen är ”under kontroll” och att den aldrig har och aldrig kommer att drabba Tokyo.

Hans uttalanden väckte omedelbart arga kommentarer från drabbade i Fukushima. Det är allmänt känt att situationen inte alls är under kontroll. Nya rapporter om läckande radioaktivt vatten som man inte har möjlighet att stoppa eller förvara kommer ständigt, förutom en rad olösta problem och det faktum att det kommer att ta cirka 40 år att stänga Fukushima.

Speciellt cyniskt kan hans uttalande om en pojke med en fotboll som Abe träffade i Fukushima anses:

"Idag under Fukushimas blåa himmel finns unga pojkar som spelar fotboll och skådar in i framtiden, inte mot det förgångna", sa Abe till OS-kommittén.

”Har vi inte viktigare saker (än OS) att tänka på?” frågade sig en av de evakuerade på Facebook bittert.

 

 

 

Permalänk

tisdag 3 september

Fukushima, regeringen och OS 2020

Japans regering har beslutat att ta över ansvaret för räddningsarbetet i Fukushima. Beslutet kommer sedan man bland annat upptäckt att strålningen på grund av olyckan vid vissa ställen är många gånger högre än tillåtet. Orsaken till att man inte upptäckte det tidigare var att kraftbolaget Tepcos utrustning inte kunde mäta så höga halter.

Samtidigt meddelades efter undersökningar att de enda två reaktorer som fick återuppta sin verksamhet efter kärnkraftsolyckan, kärnkraftverket i Oi, inte ligger på någon aktiv jordbävningsspricka. Deklarationen kommer inte att tas emot med tillförlit eftersom sådant är mycket svårt att fastställa.

Från och med idag är dock den ena reaktorn stängd för obligatorisk inspektion och den andra kommer att stängas den 15 september av samma orsak. Då blir Japan helt kärnkraftsfritt tills detta är klart.

Flera andra kärnkraftverk är stängda och väntar på tillstånd att sätta igång igen sedan de uppfyllt de nya säkerhetskrav som trädde i kraft 1 juli. De kan dock få upp till fem års uppskov med att verkligen genomföra åtgärderna.

Slutsatsen av de enormt stora problemen i Fukushima borde dock vara att oberoende av eventuella tsunami, jordbävningar och andra olyckor av vilket slag det vara månde finns det ingen expertis som kan lösa alla de problem som kan uppstå vid en kärnkraftskatastrof. Varken Tepco, Japans regering eller någon expert i världen vet bestämt vad man ska göra i Fukushima. Problemen är nya och oförutsedda.

För Japans regering gäller dock nu att ge intryck av trovärdighet också av en mera perifer orsak än japanernas oro. Inom kort ska det beslutas vem som får OS 2020. Madrid och Istanbul är medtävlare, men på grund av den ekonomiska krisen i Spanien och de häftiga politiska demonstrationerna i Istanbul i somras har japanerna ansett sig ha ett försprång. Nu måste regeringen visa att Fukushima inte är något som undergräver Tokyos rykte som välorganiserat, tryggt och idealiskt för OS.

Permalänk

 
stäng