visar: arkiv för januari 2014

onsdag 29 januari

Kärnkraft avgör Tokyoval

Valet av guvernör för Tokyo den 9 februari har otippat blivit en fråga om kärnkraft – trots att det inte finns något kärnkraftverk i mångmiljonstaden.

Det är en i vida kretsar beundrad politiker som gör comeback med antikärnkraftsmotstånd. Morihiro Hosokawa, från en månghundraårig, framträdande samurajfamilj, blev 1993 premiärminister, den förste på nära fyrtio år som bröt det konservativa LDP:s maktmonopol. Trots stora förväntningar stod han bara ut i sju månader och avgick abrupt sedan en sekreterare anklagats för korruption. Därefter blev han keramiker.

Nu går han ut hårt för att vinna posten som guvernör för Stortokyo. Den innehades tidigare av Shintaro Ishihara, politisk hök som drev fram konflikten med Kina om Senkakuöarna.

Hosokawa kritiserar regeringens kärnkraftspolitik med motkrav om att kärnkraften i Japan helt ska läggas ner.

”Vi exporterar våra problem och våra kärnkraftverk”, säger han om nuvarande premiärminister Shinzo Abes önskan att återstarta kärnkraftverk i Japan och hans kampanj för att sälja japansk kärnkraftsteknologi utomlands.

Hosokawa varnar också för Abes hårda hållning gentemot Kina och Sydkorea, där tvisterna om små öar riskerar att växa sig farligt stora. Han kallar det ”knytnävspolitik”.

I opinionsmätningarna ligger Hosokawa dock bara tvåa eftet Yoichi Masuzoe, en tidigare hälsominister från LDP. 

Permalänk

 
stäng