visar: arkiv för oktober 2014

tisdag 7 oktober

Nobelpriset i praktik:Skytree

Nobelpriset är alltid mycket stort i Japan. När nu årets pris i fysik gick till japanska forskare för upptäckter som gjort LED-lampan möjlig illustreras det osökt på Skytree i Tokyo. Det blir en passande hyllning till pristagarna, Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura.

Skytree är Tokyos med råge populäraste turistattraktion.

Det är världens högsta torn med 634 meter och förstås uppfört med den mest avancerade japanska tekniken och ingenjörskonsten. 634 är ingen tillfällighet utan uttalas på japanska Mu-sa(n)-shi som är det gamla namnet på trakterna öster om de äldsta delarna av staden.

Till det spektakulära hör belysningen, som blivit möjlig, tekniskt, men inte minst ekonomiskt, tack vare just LED-ljus.

Det finns två varianter på belysningen:

Den ena kallas Iki, efter ett ord som på Edo-tiden (1600-1868) betecknade ungefär ”inne” eller ”häftig”, essensen av vad det var att vara edokko, infödd Edobo, ett slags söderkis. Det ska symbolisera andan i Tokyo, som då hette Edo, en sjudande miljonstad med en företagsam befolkning känd för att vara egensinnig, elegant och nöjeslysten. LED-lampornas färger på tornet går då i blått med associationer till den stora floden Sumida som präglade så mycket av livet speciellt förr i tiden.

Den andra kallas Miyabi och är violett med guldliknande inslag. Miyabi betecknar elegans och urbanitet i den tidens Edo – för att inte tala om i dagens Tokyo.

Skytree öppnade för allmänheten i maj 2012 och fick 6,3 miljoner besökare redan det första året. Efter Nobelpriset för LED-lamporna kan man säkert vänta sig några miljoner extra – förutom alla de blickar som riktas mot det lysande tornet som kan ses i stora delar av Tokyo med omnejd.

Permalänk

 
stäng