visar: arkiv för november 2014

torsdag 20 november

Ödesval om mer än ekonomi

Att Japans premiärminister Shinzo Abe utlyste nyval har i många kommentarer knutits samman med Japans dåliga ekonomi. Samma dag kom siffror som visar att Japan nu befinner sig i recession. Det är ett väldigt bakslag för Abe, som var så övertygad om att hans beramade Abenomics, ekonomiska program, med de tre pilarna, tre delar, äntligen efter tjugo år skulle få Japan på fötter.

Men för japaner kom det inte som någon överraskning att ekonomin står stilla, rentav går bakåt.

De som har lite vidare vyer är enbart ekonomiska ser Abes utlysande av nyval ur ett helt annat, och minst lika oroande perspektiv. En valseger skulle nämligen innebära att speciellt två stora frågor, som är avgörande för Japans framtid, kan drivas igenom i parlamentet på just det sätt Abe vill – och som många japaner är emot.

Den ena gäller kärnkraften. Ännu har inget enda kärnkraftverk öppnats igen efter Fukushimakatastrofen för tre och ett halvt år sedan. Tillstånd har getts till ett. Under tiden går stora resurser åt till att importera olja. Abe och hans regering vill bestämt ha slut på detta. För dem är återstart av kärnkraften självklar. Kärnkraftsmotståndarna är nu oroliga för att ett återval av Abe gör deras kamp hopplös, trots att Fukushima långt ifrån är ett avslutat kapitel och trots att jordbävningar fortsätter att hota säkerheten.

Den andra frågan som Aberegeringen driver är att få parlamentet att godkänna en förändring av Japans hyllade och unika fredsparagraf 9 i konstitutionen. Den förbjuder i princip Japan att föra krig. Abe vill att Japan ska få delta i operationer med sina allierade, det vill säga USA. Frågan är naturligtvis för närvarande bara teoretisk, men den har stor symbolisk betydelse och väcker skarp kritik från Japans grannar, som aldrig glömmer Japans krigsföring under 1930- och 1940-talen. Om Abes parti LDP vinner valet kan en sådan förändring av försvarspolitiken inte stoppas.

Det är alltså ett ytterst viktigt val som hålls den 14 december och som inte bara gäller att regeringen i lugn och ro ska få ta itu med ekonomin flera år framåt. Det utlystes så snabbt att ordentliga debatter om grundläggande frågor för framtiden varken hinner förberedas eller hållas. Liksom i andra länder är också december årets mest stressiga månad då året ska avslutas, inte bara med städning hemma utan i vidaste betydelse: allt ska nollas, från penningskulder till tacksamhetsskulder, innan man på nyårsnatten ringer i tempelklockorna för att rena sig från alla de 123 synder man kan tänkas ha begått. För många japaner blir det inte mycket tid över för att fundera över politik och politiker. 

Permalänk

 
stäng