visar: arkiv för februari 2014

fredag 21 februari

Klavertramp upprör

Den som tror att japaner alltid är artiga och undfallande borde ta en titt på vad några män i högt uppsatt ställning har yttrat de senaste dagarna – och hur de vägrar att förstå att så säger man inte.

Premiärminister Shinzo Abe blir snart sagt dagligen kritiserad för att driva sin nationalistiska linje, till exempel när han nyligen besökte Yasukunitemplet, i speciellt Kinas och Koreas tycke symbolen framför alla andra för Japans grymma krigföring på 1930- och 40-talen. Nu har hans ekonomiske rådgivare uttalat sig för Wall Street Journal och sagt att Japan måste bli ekonomiskt starkt för att kunna bygga upp sin militär och stå emot Kina. Han sa också att Japan inte längre ska ”stå i tacksamhetsskuld till USA eller känna sig begränsat av grannländernas överkänslighet”. Wall Street Journal säger man har citerat korrekt och i vilket fall som helst uppfattar många uttalandena som helt i linje med Abes politik.

Det är bara en vecka sedan styrelseordföranden för NHK, Japans nationella radio- och tv-bolag, Katsuto Momii för sin del råkade i blåsväder för att ha sagt att alla länder har motsvarigheten till ianfu, comfort women på engelska. Det handlar om alla de asiatiska kvinnor som tvingades att bli prostituerade för japanska soldater, till och med längst fram vid fronten, under andra världskriget. Momii frågar oförstående vad det är för fel med att säga att alla länder ordnar prostituerade till sina soldater.

Nu har dessutom en tidigare högt uppsatt politiker avfärdat den ursäkt rörande ianfu som Japans regering kom med under premiärminister Yohei Kono 1993. Där erkände man att japansk militär antingen direkt eller indirekt hade ordnat så kallade ”bekvämlighetsstationer” där kvinnorna var verksamma.

Men nu påstår politikern ifråga som svar på en fråga i parlamentet att det inte finns några bevis för militärens inblandning i prostitutionsfrågan och dessutom att ursäkten bara gavs för att få bättre relationer med Sydkorea.

Även på sportens område tycker många att politikerna borde tänka efter före. Det gäller speciellt Yoshiro Mori, som är högste ansvarige för OS i Tokyo 2020. När den beundrade konståkerskan Mao Asada misslyckades i Sotji häromdagen utbrast han:

”Den där flickan ramlar jämt när det är något viktigt.”

Det har han fått äta upp av ilskna Mao-fans.

Å andra sidan sparar han inte sig själv utan ifrågasätter i förbigående att han ens finns till OS i Tokyo:

”Jag fyller 77 i år. Har jag tur lever jag fem, sex år till.”

Det är nog bäst för somliga att hålla tand för tunga i fortsättningen.

 

Permalänk

 
stäng