visar: arkiv för september 2014

tisdag 30 september

Vulkanutbrott och kärnkraft

Det fruktansvärda, plötsliga vulkanutbrottet på Ondake i lördags, då åtminstone 36 personer begravdes i aska, har väckt nya protester mot kärnkraften i Japan.

Nyligen beslutades att kärnkraftverket Sendai på södra Kyushu har vidtagit de tillräckliga, strängare åtgärder som krävs för att kärnkraftverk ska få öppnas igen efter katastrofen i Fukushima för mer än tre år sedan. Sendai ligger bara fem mil från en av Japans ständigt aktiva vulkaner, Sakurajima.

Det är inte alls okänt att vulkaner kan få plötsliga utbrott som seismologerna inte har kunnat varna för, trots att experterna är mycket framstående och trots att det finns mätare utplacerade på otaliga platser runtom i landet.

Den 3 juni 1991 vällde plötsligt en lavaström ut ur Fugendake, en vulkan på nordvästra Kyushu. Människor hade ingen möjlighet att komma undan dess snabba flöde på 150km/tim. 43 personer omkom, bland annat ett franskt par, som ironiskt nog var seismologer.

Jag har själv stått nära randen av vulkanen på ön Oshima utanför Tokyo som hade fått utbrott, dock av så pass lugnt slag att det såldes ägg kokta i ånga från jordens innandöme i kiosker på dess sluttning.

Men Ondakes utbrott, som inte alls var förutsett, har förstärkt oron för kärnkraftverk som i hela Japan ligger på osäker mark. Majoriteten av japaner vill enligt opinionsundersökningar inte att man öppnar kärnkraftverken igen. Sendai är det första som fått godkänt enligt nya regler. Nu återstår bara för de lokala myndigheterna att säga sitt. Men tusentals människor i den närbelägna staden Kagoshima protestdemonstrerade i söndags. De vet bättre än de flesta vad det innebär att bokstavligen talat leva vid foten av en vulkan. Sakurajima är så aktiv att man ofta ser människor med uppfällda paraplyer i staden också när det inte regnar – som skydd mot fallande aska.

De finns till och med rädsla för att Japans ikoniska berg Fuji ska vakna. Dess senaste utbrott var 1707. Det är en av Japans 110 ”aktiva” vulkaner. 47 av dem beräknas få utbrott under de kommande hundra åren. Så inexakt är seismologin. Och så osäker marken under kärnkraftsanläggningarna.

  

Permalänk

fredag 19 september

Krigstida stjärna hyllad

En av Japans stora och mest kontroversiella stjärnor, Yoshiko Yamaguchi, har avlidit. Hon blev 94 år. Hon kan kanske kallas en Japans Zarah Leander.

På 1930- och 40-talen hyllades hon som Rikoran. Det var det japanska uttalet av hennes kinesiska namn Li Xianglan.

Hon var född i Manchuriet av japanska föräldrar men uppvuxen i en kinesisk familj. Manchuriet gjordes till japansk marionettstat på 1930-talet. Fram till 1945 förde Japan ett skoningslöst krig i Kina. I de japanska spelfilmerna från den här tiden var Rikoran en superstjärna. Man talar fortfarande om hur biljettkön när hon uppträdde i Tokyo sträckte sig sju varv kring teatern.

När kriget tog slut undkom hon med nöd och näppe att avrättas som landsförrädare i Kina.

Hon gjorde sedermera karriär i Japan som tv-personlighet och invaldes tre gånger till överhuset i Japans parlament.

Japankännaren Ian Buruma skrev en roman om henne, The China Lover.

Men i sin självbiografi skrev Yamaguchi öppet om hur hon tjänade den japanska statens propagandasyften genom filmerna hon medverkade i. Hon hade alltid sagt att hon alltid följde sitt eget samvete. Men där erkände hon att när hon efteråt såg filmerna blev hon ”chockad av hur klena mina principer varit”.

Hon försökte gottgöra sitt tidigare handlande bland annat genom att stödja insamlingar till ianfu, de asiatiska kvinnor som tvingades bli prostituerade för den japanska armén under kriget, något som ifrågasätts av Japans nuvarande regering.

 

  

Permalänk

torsdag 4 september

Yakuza avrättad

En ledare för en underavdelning av Japans största yakuza (maffia) Yamaguchi-gumi avrättades i fredags. Händelsen väckte uppseende av två orsaker.

Det sägs ofta att polisen och rättssystemet inte ingriper tillräckligt starkt mot yakuza. Det finns teorier om att orsaken skulle vara åsikten att brottsligheten hålls inom bestämda gränser när yakuza får stå för den. Det grundar sig på en uppfattning som säger att det alltid kommer att finnas brottslighet och att det därför är klokt att låta den hållas inom så att säga kända revir. En alternativ förklaring är att det inte görs försök att utrota den eftersom det är omöjligt. En officiell policy är mera svårfunnen.

Det är ett ofrånkomligt faktum att yakuza har inflytande inom många samhällsområden. Ett senkommet exempel är den ännu pågående uppröjningen i samband kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Att en yakuza i ledande position döms till döden och avrättas är ovanligt. Tsutomu Takamizawa hade skjutit ihjäl tre personer. Hans 59-åriga liv avslutades därför med hängning.

Den andra orsaken till att avrättningen av honom och en annan person uppmärksammas är diskussionen om dödsstraff. Den är inte särskilt livlig i Japan där majoriteten av de tillfrågade är för dödstraff. Men många missförhållanden har avslöjats under senare år och uppmärksammas av till exempel Amnesty international. Iwao Hakamada släpptes fri i år efter 46 år i dödscell. För närvarande väntar 125 dödsdömda på att få sitt straff verkställt.

Igår presenterades Japans nya regering av premiärminister Shinzo Abe. Justitieminister blev Midori Matsushima, en av fem kvinnliga ministrar. Hon har suttit i parlamentet i ett decennium. Justitieministerns godkännande krävs för varje avrättning. Hon nämnde dock inte dödsstraffet bland de frågor hon tänker ta upp.

Permalänk

 
stäng