visar: arkiv för mars 2015

söndag 29 mars

Mot matahara - ny kvinnokamp

 

Japans premiärminister Shinzo Abe satsar på att ge kvinnor bättre möjligheter att bli företagsledare. Till 2020 ska 30 procent av ledarposterna vara tillsatta med kvinnor.

Men Sayaka Osakabe anser matahara är viktigare.

Ordet matahara har bildats på ett sätt som är typiskt för det japanska språket: genom att förkorta och kombinera utländska ord till ett effektivt japanskt. Mata kommer av engelska maternity (graviditet) och harassment (mobbning). För sin kamp mot detta tilldelades Osakabe nyligen det amerikanska utrikesministeriets International Woman of Courage Award.

Osakabe råkade två gånger ut för missfall. När hon kom tillbaka till arbetet frågade hennes chef ut henne om hon börjat få mens på nytt och ha sex med sin man igen.

Osakabe gick till arbetsdomstolen och fick ersättning.

Ett annat liknande fall gick ända upp i Högsta domstolen. Kvinnan som blivit degraderad i sitt jobb efter att ha fött barn vann skadestånd.

Osakabe säger att sådan mobbning på arbetsplatsen är betydligt mera väsentlig att uppmärksamma än antalet kvinnliga chefer.

Trots att japansk lag garanterar fysiskt lättare arbete under graviditeteten och 14 veckors moderskapsledigt samt viss ledighet som kan tas ut av mamman eller pappan under ett år efter födseln, är det många som inte vågar eftersom de är rädda att förlora jobbet.

Dessutom är 56 procent av kvinnorna på arbetsmarknaden bara deltidsanställda med mycket dåliga villkor, jämfört med 21 procent av männen. Fler kommer numera tillbaka efter att ha fått sitt första barn istället för att som förr stanna hemma, 2010 46 procent jämfört med 32 procent 2001.

Men kampen mot matahara har tagit fart och fler och fler anmäler nu också matahara, under det senaste året var det 2085, en nästan tjugoprocentig ökning jämfört med för sex år sedan.

  

Permalänk

 
stäng