visar: arkiv för maj 2015

onsdag 20 maj

Specialisternas paradis

Min son som är född i Japan och älskar allt japanskt säger att det är ett land fullt av nördar. Han menar att människor verkligen går in för vad de gör. Jag är böjd att, beundrande, hålla med.

Häromdagen såg jag på en sajt som heter RocketNews24. Reportern ger en introduktion till hur expediten lämnar tillbaka pengar i en affär. Det har naturligtvis krävt studier och övning. Ingenting är lätt i Japan där man får koka ris i många år innan man kan få börja göra sushi. Alltså, växel tillbaka:

  1. Först får man sedlarna. De är inte bara alla vända åt rätt håll (framsidan uppåt) utan också i sådan ordning att de med högst valör ligger underst sedan expediten har bläddrat igenom den så att du ser att du får rätt tillbaka. När du har dem i plånboken (obs! inte nerknycklade i fickan) är det på så sätt lättare för dig att hitta rätt när du ska betala nästa gång – de spelar ingen roll att det inte kommer att bli i den här affären. När sedlarna överlämnas till dig ska expediten också hålla dem parallellt med en vägg, inte parallellt med golvet.
  2. Dags för mynten. Och kvittot. Kvittot ska vara vikt så att det passar att lägga i handflatan. Kunden håller fram handen, får kvittot och ovanpå det slantarna. Varför kvittot först? Så att du inte ska behöva komma i kontakt med de orena mynten förstås!

Vi kan kalla det service. I landet där man fortfarande anser kunden vara kung.

 

Permalänk

onsdag 13 maj

Land av nördar

Min son som är född i Japan och älskar allt japanskt säger att det är ett land fullt av nördar. Han menar att människor verkligen går in för vad de gör. Jag är böjd att, beundrande, hålla med.

Häromdagen hittade jag en site som heter RocketNews24. Reportern ger en introduktion till hur expediten lämnar tillbaka pengar i en affär. Det har naturligtvis krävt studier och övning. Ingenting är lätt i Japan där man får koka ris i många år innan man kan få börja göra sushi. Alltså, växel tillbaka:

  1. Först får man sedlarna. De är inte bara alla vända åt rätt håll (framsidan uppåt) utan också i sådan ordning att de med högst valör ligger underst sedan expediten har bläddrat igenom dem så att du ser att du får rätt tillbaka. När du har dem i plånboken (Obs! inte nerknycklade i fickan) är det på så sätt lättare för dig att hitta rätt när du ska betala nästa gång – det spelar ingen roll för biträdet att det inte blir i den här affären. Däremot kanske du minns hur omtänksamma de var här och kommer tillbaka därför.
  2.  När sedlarna överlämnas till dig ska expediten också hålla dem parallellt med en vägg, inte parallellt med golvet.
  3. Dags för mynten. Och kvittot. Kvittot ska vara vikt så att det passar att lägga i handflatan. Kunden håller fram handen, får kvittot och ovanpå det slantarna. Varför kvittot först? Så att du inte ska behöva komma i kontakt med de orena mynten förstås! 

Vi kan kalla det service. I landet där man fortfarande anser kunden vara kung.

Permalänk

fredag 1 maj

Manga säljer försvarspolitik

Japans regeringsparti LDP har gjort en manga som ska få japanerna att stödja den mycket kontroversiella försvarspolitiken, speciellt ändringen i den berömda paragraf 9 i grundlagen. Den brukar kallas Fredsparagrafen och förbjuder Japan att använda sig av våld för att lösa konflikter. Japan ska aldrig mer kunna föra krig utanför sina egna gränser. Paragrafen är unik i världen. Den kom till som en följd av Japans anfallskrig 1936-1945.

Nu vill regeringen med premiärminister Shinzo Abe i spetsen ändra på fredsparagrafen. Ändringen ska ge Självförsvarsstyrkorna (armén) vad som kallas rätt till kollektivt självförsvar. Vad det skulle innebära i praktiken stod klart i det tal Abe höll inför USA:s kongress på torsdagen. Japanska trupper ska kunna vara aktiva globalt, framför allt som stöd för amerikanska trupper. Försvarsavtalet med USA utvidgas, lovade Abe.

Det löftet upprör oppositionspolitiker eftersom utvidgningarna ännu inte ens finns formulerade som lagförslag, ännu mindre har lagts fram för det japanska parlamentet.

I mangan diskuterar medlemmarna i en tänkt familj vad förändringarna i grundlagen skulle innebära. Naturligtvis kommer de fram till att det är något positivt. I sammanhanget talas det ofta om att Japan ska bli ”ett normalt land”.

Statliga institutioner och politiska rörelser har länge använt sig av manga. Kommunistpartiet har också gjort en manga av samma ämne fast naturligtvis med motsatt budskap.

Motståndet mot en förändring av grundlagen paragraf 9 är omfattande. Det leds av akademiker och intellektuella som nobelpristagaren i litteratur Kenzaburo Oe. Det har sin grund i insikten om de fruktansvärda lidanden som Japan utsatte människor i Öst- och Sydostasien för under andra världskriget och det utdragna skoningslösa kriget mot USA och dess allierade, men också de lidanden som vanliga människor i Japan fick utstå som en följd av krigföringen. I augusti är det 70 år sedan atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Den 15 augusti 1945 kapitulerade Japan ovillkorligt.

I Japan är det vanligt att politiker talar i termer som att få människor att ”förstå” frågor när målet är att övertala dem. Nu fruktar många att regeringen helt enkelt kommer att driva igenom sin linje i parlamentet, där man fick majoritet i senaste valet, utan att bry sig om ifall väljarna ”förstår” eller ej.

Permalänk

 
stäng