visar: arkiv för mars 2016

fredag 25 mars

För få soldater

 

I ett tal till studentklassen vid Japans Försvarsakademi denna vecka talade premiärminister Shinzo Abe om ett av sina favoritämnen: Japans förstärkta militär. Tack var hans nya tolkning av grundlagen är det nu möjligt att sända japanska soldater att strida utomlands för första gången sedan andra världskriget.

Den ökade satsningen på Japans försvar kräver 10 000 nyanställningar trots att det redan finns över 200 000 soldater. Militären själv, de så kallade Självförsvarsstyrkorna, bedriver därför en intensiv värvningskampanj. Den förs med många medel, inte minst med hjälp av anime (japansk tecknad film) och manga (serier), ett beprövat sätt att nå ungdomar. De visas bland annat på Dreamhackliknande evenemang, där deltagarna också får möjlighet att prova på stiliga uniformer. Appar finns givetvis, liksom amerikanskinspirerade PR-filmer för att förmedla känslan av att känna ”stolthet i hjärtat” som soldater förmodas få.

En målgrupp är unga kvinnor. För närvarande är mindre än 6 procent av soldaterna kvinnor. Målet är att siffran ska fördubblas – med det anspråkslösa målet 2030.

Årets nyutexaminerade soldater verkar inte oförbehållsamt entusiastiska. 47 av de 419, fler än förra året, har redan bestämt sig för att inte fortsätta i det militära.

Till och med demografin försvårar: ungdomar i rekryteringsåldern 18-26 år är nästan en bristvara i det åldrande Japan.

Till och med rekryterare talar om nödvändigheten av att ”introducera yrket för allmänheten”.  Man ser aldrig en soldat i uniform på gatorna.

Erfarenheter och den pacifistiska uppfostran efter andra världskrigets katastrof har satt djupa spår både hos dem som var med då och hos de yngre generationerna. Sanningen är att japanen i gemen inte ens vill tänka på soldater annat än som katastrofhjälp vid naturkatastrofer.

 

 

Permalänk

 
stäng