I tidskriften Axess september 2013 kan du läsa min artikel Japan utmanat. Vad innebär premiärminister Abes tre pilar? Kommer Japan att "vinna mot världen" som han lovar? Läs här:

 

Boktips Asien ger ett 1300-årigt perspektiv på aktuellt ämne: män med hybris. Läs om Judge DeehärMatematiska formler som sommarläsning? Tro det eller ej, men matematik handlar en av årets mest underbara romaner översatta från japanska om: Yoko Ogawas "En gåtfull vänskap". Läs mer på fliken Boktips Asien!

 

Charlie Chan - älskad kinesisk-amerikansk deckarhjälte som i det politiskt korrekta USA kallades rasparodi - nu omvärderas han igen. Läs Monicas nya understreckare i Svenska Dagbladet här.

Charlie Chan har för övrigt svensk anknytning: han spelades på film av västerbottningen Verner Öhlund (känd som Warner Oland).

 

Japan and the tsunami var ämnet för ett symposium anordnat av Centrum för öst- och sydöstasiatiska studier vid Lunds universitet den 10 maj. Centrets hemsida når du här

och här är Monicas föreläsning

M.Braw - Fukushima, the Nuclear Industry and Hiroshima 10.5.11.pdf

 

OBS!Kulturkvarten den 11 april berättade Monica om vad Hiroshima betyder i samband med kärnkraftsolyckan i Fukushima. Lyssna här


 

Läs Monicas artikel i Kyrkan Tidning om hur japaner förhåller sig till döden - och vad det betyder i de jordbävningsdrabbade områdena här

 

Hur kommer dramat kring Japans kärnkraftverk som skadades i tsunamin och jordbävningen att sluta? Det vet vi inte än men om du vill veta mer om japanernas inställning till kärnkraft, se Monica i SVT:s Agenda (intervjun med Monica börjar 23' 40" in i programmet) från söndag den 13 mars här

Läs Monicas artikel Dröm om evig energisäkerhet under fliken På svenska/Böcker/Mer att läsa

Japanernas skräck för radioaktiv strålning beror på atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki 1945. Läs Monicas roman Hiroshima överlever om dem som överlevde och hur de klarade av att fortsätta leva efter att ha varit med om det som världen fruktar, kärnvapenkrig. Köp boken direkt från Monica. Gå till Kontakt och mejla din beställning. Hiroshima överlever kostar 100 kr plus porto.

Se också Monica om Japan i Gomorron Sverige den 14 mars här

Och den 14 mars i TV 4:s Efter tio här

Samma dag som en av de största jordbävningarna i historien, nu uppgraderad till 9,1 på Richterskalan, drabbade nordöstra Japan, inklusive Tokyo, den 11 mars, intervjuades Monica om Japan och jordbävningar i SR:s Studio 1  17-timmen här (intervjun med Monica börjar 10 min och 5 sek in i programmet).

 

Boktips Asien är en ny avdelning på Monicas hemsida. Här kan du läsa vad Monica läser nu: nya och gamla böcker som handlar om Asien ur alla möjliga aspekter, alltifrån deckare till akademiska verk. Monica har ett omfattande bibliotek och håller ständigt ögonen öppna för att hitta nya böcker. Den första boken är....och den andra är...sedan följer Éric Faye, Donald Keene, Cotterill om Dr Sri... Ny idag: The hare with amber eyes. Gå till fliken På svenska och klicka på Boktips Asien eller klicka här

 

Den 5 januari 2011 fyllde hemsidan 1 år. Det firas med en ny öppningsbild. Den är hämtad från ett träsnitt och föreställer en daimyo (länsherre) som är på väg till Edo (Tokyo) med sitt följe av samurajer.  Under Tokugawaeran (1600-1868) måste alla daimyo vistas halva året i Edo. Det var ett sätt för shogun att hålla koll på dem. Därför drog parader av samurajer härs och tvärs genom landet på väg mellan länen och Edo. En sevärdhet!

 

Läs Monicas understreckare i Svenska Dagbladet om bland annat Takashi Murakamis omdebatterade utställning av popkonst i Versailles praktsalar:  "Japanska träsnitt viktig influens för konsten i väst" här

 

Lördagen den 18 december sändes Puccinis Madama Butterfly från Malmö Opera i SR P2.Inför föreställningen intervjuades Monica  av Lisa Wall om Japan på 1800-talet, Nagasaki och japanska flickor som blev sålda till utlänningar. Lyssna på Monica här

 

Den 9 december tilldelades Monica Gleerups Litterära Pris till Ann Dyster-Aas´ minne för år 2010. Hon får det för "sitt magnum opus, Trollsländans land. Japans historia".

 

 

Lyssna på Monica i OBS! Kulturkvarten om Barndom i Japan här

 

Läs en understreckare i Svenska Dagbladet om Monicas nya bok, Trollsländans land. Japans historia här

Yukiko Duke i Gomorron Sverige den 15 mars talade om Trollsländans land. Se inslaget här

 

I Nordkorea läggs grunden för att Kim Jong-Ils son Kim Jong-Un ska bli landets näste ledare. Men hur levs livet under Kimdynastin? Läs Monica Braws omdebatterade understreckare i Svenska Dagbladet här!

Läs också de många kommentarerna och länkar till bloggar!

 

Du kan  köpa de flesta av  Monicas böcker direkt från henne själv. En del av dem finns inte längre i bokhandel eller på förlag. Unika böcker till låga priser! Gå till Kontakt och mejla dina önskemål så får du veta pris inklusive porto.

 

Den 6 augusti var det 65 år sedan atombombningen av Hiroshima. Läs Monicas understreckare i Svenska Dagbladet om den okontrollerade handeln med material för att göra kärnvapen. Den hittar du här

Läs vidare om Hiroshima under fliken Hiroshima.

 


Läs om Monicas senaste bok Trollsländans land  här.  Forskning, diskussioner, reportage, porträtt, intervjuer - det är en historiebok skriven med kunskap, nyfikenhet och glädje.

"...ger en fantastisk översyn över nationen Japans framväxt. Det är ett imponerande verk av en forskare som verkligen bottnar i sitt material." (Yukiko Duke i historiska bokklubben Clios medlemstidning. Läs hela recensionen på www.clio.se)

Trollsländans land var Månadens bok i Clio i augusti.

"Årets vackraste bok måste vara Monica Braws Trollsländans land", skriver Sanna Töringe i ST Press.

John Chrispinsson intervjuade Monica om Trollsländans land i Kunskapskanalens program En bok, en författare. Se programmet här!

På Trollsländebloggen kan du följa hur ett manus blivit en bok.

 

Monica har rest, rapporterat inifrån och skrivit böcker om länderna, från Afganistan och Indien till Filippinerna, Kina och Korea sedan 1969. På Asienbloggen  kan du  läsa om aktuella ämnen som inte svenska tidningar skriver om.

 

Läs Monicas recension av två Japanböcker. Ulla Wagner: Det drömda Japan och  Gaby Stenberg: Ida Trotzig. Min mormor, Japanpionjären som publicerades i Svenska Dagbladet här

De unika fotografierna i boken visar med Monicas ord  att japanerna är "ett lekande, spelande, sällskapligt folk - inte framför allt bugande män i mörka kostyrmer som påstås vara svåra att lära känna."

 

Läs Monicas understreckare i Svenska Dagbladet, Hokusai hjälpte japanerna att se sitt eget land. Gå till www.svd.se och sök på Monica Braw. Där finner du också andra understreckare av henne, bland annat om Kina.

 

Veckans aktuellt om Japan, enligt Monica,  hittar du på Japanbloggen. Kommentera gärna!

 

 

 

IMG_2367.JPG

 

Nu finns Monicas hyllade Främling i ny upplaga, som print-on-demand på Dejavu. Fråga i bokhandeln eller beställ hos Internetbokhandeln. Det är en historisk spänningsroman som handlar om Linnélärjungen Carl Peter Thunberg i Japan men också om Japan av idag. Läs ett utdrag ur Främling under fliken På svenska/Böcker.

 

 

 

 
stäng